27 Şubat 2009 Cuma

Kadının El Kitabı(-Absürd-)


İstanbullu kadınların, İstanbul' u kullanmaya dair bir kitabı olsaydı, içerisinde sanırım oldukça trajik paraflar yer alırdı. Tabi bunun kefaretini kısacası İstanbul üstlenmiş.

Acı bu.

Olması hayaledilen kitaptan alıntı: Eğer İstanbul' da çalışan bir kadınsanız, ayrıca işe giderken toplu taşıma araçları kullanıyorsanız işiniz bi hayli zordur. Belediyenin sorun olarak görmediği/göremediği ya da gördüğünde, ürettiği geçici taşıma/ulaşım sorunundan dolayı, sizler otobüste tacize, askıntılığa ya da her hangi bir ayının pençesine düştüğünüzde. Size öğütlenen şu olur:



Sokakta sarkıntılığa uğradıysan en iyisi bir an evvel unutup, hiç anmamaktır. Çünkü hadiseyi hatırlamak, sadece sinirlerini daha beter bozmaya yarar!


...bu gerçekten toplumsal bir sorun.

-Ek-

Fordçuluk: Argo' da kadınların, toplutaşıma alanlarında sıkıştırılma anlamında kullanılır genelde.

...benim fikrime göre ise; libidosu düşük hayvanlıktan evrilememiş herhangi bir bireyin karşısındakini rahatsız etmesidir. Bu son zamanlarda öyle bir almış ki insanlar yaparken ona kızan bir bayana karşı;

-Napayım bacım otobüs kalabalık,

-Beğenmiyorsan taksiyle gitseydiin,

- İftira etme bacım, ben namusluyam alimmallah

...gibi söylenler. Anlamadığım bir nokta da: Bu adamlara sizin bacınıza böyle yapılsa, nasıl karşılarsınız dediğinizde cevval kesilirler. Bu açıdan cinsiyet farklılığın zorluluğu cehalette we kişilik bozukluklarında bile bireye ağırlıklar getiriyor, bulunduğu konum itibari ile.

Not: İğrenç bir konu, ancak böyle bir resim tamamlardı bunu. Bu yüzden okuyanlardan özür diliyorum.

6 yorum:

serencam dedi ki...

Ah Liberter biz bayanların bu tür hayvani yaratıklar neler çektiğimizi bir bilseniz..Hayvani olmayanları tenzih ediyorum yalnız..

Erkeklik sadece kaba kuvvet ve cinsellik değil..Önce insanlık geliyor ama malesef birçok erkeğin beyninde önce cinsellik ve kabalık sonra insanlık var..

Sıradan bir kadını bile cinsel obje olarak görüyor bu zihniyet..Ve inan hemen hemen her kadının başına taciz olyı gelmiştir..Ve bu yalnızca otobüs olsa iyidir..

Dedesinden,amcasından,dayısından bile taciz gören bayanlar var etrafımda ve bu hikayeleri dinlediğimde kanım donmuştu..Ve zaman zaman tam bir erkek düşmanı oluşumda beynimdeki bir sürü hikayedendir..

Çok zaman erkek olmayı diledim kadınlara yapılan haksızlık ve ataerkil bir toplumdan nefret geldiği için ..Bir erkek olarak bu satırları yazdığın için teşekkür ederim..

Deşildim susayım aslında daha beter kelimeleri hakeden erkek dolu etrafımda ama sayıp dökmek neyi değiştirecek.

Mesela çok yaınımda bir kadın beyin ameliyatı oldu ve sol tarafı felç kaldı ..Eşi onu rutin doktor kontrollerine götürmüyor şimdi bu kadının bundan sonra başına geleceklerden kim sorumlu olup mahvolan haytının hesabını kim verecek..Özellikle doğu çok beter bu konularda..

beenmaya dedi ki...

iğrenç bir konu evet ama bir o kadar gerçek ve bir o kadar fazla...keşke istanbulla, keşke toplu taşıma araçlarında yaşananlarla kalsa ama kalmıyor ne yazık ki...

Ruh Avcısı dedi ki...

Bu sadece bireyin cehaletidir.

Cinsiyet baskısı güçten dolayıdır. Bazı bastırılmış kadınlarında, tahrik etmesi göz önüne alınırsa, bu olay bireyin cehaletinden geldiği gerçeklenir.

Unknown dedi ki...

Sevgili peri okuyup yorumladığın için teşekkür ederim öncelikle.

Bu aslında cinsiyet ayırdımından ve güce dayalı bir olgu bütünlüğünde değil aslında fikrimce. Temelinde cehalet yatmaktadır. Cehalet ise eğitim alıp, okumamakla/okumakla da ilgisi yok buda kısırlaştırıyor çünkü.

Burada temel sorun bence cehalate binayen kişinin libido düşüklüğünün dürtüleri...

...iş böyle olunca. Ahlaki anlamda bu ve bunun gibi, ayıp olarak karşılanan ama uygulama alanında namus timsali geçinenlerin bile uyguladığı iğrençliklerdir. Bu noktada olay toplumsal bir sorun olduğunu gösteriyor.

Kadınların bence tepki gösterip, gerçektende kişiyi toplumda teşhir etmeleri gerekiyor. Bugün belki bu şekilde bu sapkınlıklar dile getirildiğinde insanlar kendilerine çeki düzen erebilir. Yada rezil olabilme korkusuyla yapmaya bilirler. Bu korkuyu yeteri derece hissedemedikleri için bu kişiler bugün bir bayanı taciz ediyorlar hatta ilerisine gidiyorlar...

Kısacası dediklerine katılıyorum, aynı duygulardayız fakat olayı algılamam benim biraz daha farklı, feminen gözle baktığında erkekler suçludur her daim ama bide buna sessiz kalıp, ona teşik edenlerde var. Bunu gözümle yada anlatımlarlada sınadım. Bu noktada acı ki istanbul ve erkeklerin tamamı suçlanıyor. bu noktada ironi oluşuyor bence.

Senin dediğin olaya gelirsem. Buna ne denir. Bir erkek aslan topluluktaki -eşlerine- ayrı ayrı özen gösterip onların her birine sahip çıkarken. Bunu yapamayan bir insanoğlu nasıl bir yaşam formudur yukarıdaki kıssadan çıkartılabilinir. İnsanoğlu diyorum dikkat edersen. Çünkü tersi durumlarda toplumda mevcut. Kadın beden özürlü kalan bir erkeği bırakabiliyor. Hiçe saydığı ona ait çocuklarını dahi üzerine atarak. Buda anlatımımızı destekliyor. İşin başı cehalet bence...

Dostlukla, kalemin burda olsun :)

Unknown dedi ki...

"beenmaya" - Sanırım bunu sanırım yazı içeriyor. Bu cehaletin küçük bir parafı. Yorum için teşekkürler.

Dostlukla...

Unknown dedi ki...

"Ruh Acısı" - Deniz bu konuda ne düşündüğümü ve ne düşündüğünü diyaloglarımızdan biliyorum. Destek veriyorum, kadınların tahriki nadir bir örneksede o da bi nevi katı ahlaki baskılardan kaynaklanmakta.

Sevgiler dostum.